معرفی انواع میلگرد آجدار از نظر شکل، جنس و پوشش

معرفی انواع میلگرد آجدار از نظر شکل، جنس و پوشش

بتن از نظر مقاومت کششی و پیچشی نسبتاً ضعیف است؛ لذا برای تقویت استحکام کششی و پیچشی آن، از انواع میلگرد استفاده می‌شود. میلگرد یک مقطع فولادی بلند و توپر به شکل استوانه است که معمولاً از فولاد با کربن متوسط تولید شده و هدف اصلی آن تقویت بتن در ساخت‌وساز است. درواقع میلگرد در زمان وارد شدن نیروهای کششی به بتن، از ترک خوردن و شکستن آن جلوگیری می‌کند. میلگردها در انواع مختلفی ساخته می‌شوند و هر یک کاربرد خاص خود را دارند.

انواع میلگرد

میلگردهای مورد استفاده در ساختمان‌سازی بر اساس ویژگی‌های ظاهری، جنس، استاندارد و کاربرد تقسیم‌بندی می‌شوند.

 

1.     انواع میلگرد براساس شکل ظاهری

می‌توان میلگردها را از نظر ظاهر به دو دسته ساده و آجدار تقسیم نمود. میلگرد آجدار دارای شیارهایی است که موجب افزایش چسبندگی آن به بتن می‌شود و به همین دلیل، مقاومت سازه بتنی در برابر نیروهای کششی را تقویت می‌کند. این نوع میلگرد، پرکاربردترین گزینه در صنعت ساختمان‌سازی به شمار می‌آید. میلگرد ساده فاقد شیار است و در مواردی که نیازی به چسبندگی بالا در بتن نیست، مورد استفاده قرار می‌گیرد. انتخاب نوع مناسب میلگرد برای یک سازه بتنی باید با توجه به عوامل مختلفی از جمله نوع سازه، شرایط محیطی و بارهای وارده انجام شود.

 

2.    انواع میلگرد براساس جنس

میلگردها بر اساس نوع جنس و مواد به کار رفته، به سه دسته فولاد کربنی، فولاد آلیاژی و غیرفولادی تقسیم می‌شوند.

 

میلگرد فولادی

میلگرد فولاد کربنی از آلیاژ فولاد با کربن متوسط تولید می‌شود. افزایش درصد کربن در فولاد موجب افزایش مقاومت کششی و سختی آن شده، اما شکل‌پذیری را کاهش می‌دهد. ارزان‌ترین نوع میلگرد، میلگرد فولاد کربنی می‌باشد. این میلگرد در مواردی که نیازی به مقاومت بالا در برابر خوردگی و سایش وجود ندارد، به کار برده‌می‌شود.

 

میلگرد آلیاژی

میلگرد آلیاژی از فولاد با ترکیب‌های مختلف ساخته می‌شود. این آلیاژها خواص مکانیکی فولاد را بهبود می‌بخشند. به عنوان نمونه، میلگرد استیل از آلیاژهای کروم و نیکل (فولاد ضدزنگ یا فولاد زنگ نزن) ساخته شده و می‌تواند مقاومت فولاد را در برابر خوردگی افزایش دهد. میلگردهای آلیاژی دارای مقاومت بالایی در برابر خوردگی و سایش نیز هستند. سایر انواع این میلگردها حاوی فلزات آلیاژی منگنز‌، تنگستن و مولیبدن هستند.

 

میلگرد اروپایی

میلگرد اروپایی عمدتاً از فلز منگنز ساخته شده و به عنوان میلگردی با قابلیت خم‌شوندگی خوب شناخته می‌شود. اگرچه، این میلگرد برای استفاده در مناطق زلزله‌خیز، توصیه نمی‌شود و غالباً در پروژه‌های ساختمانی سبک کاربرد دارد.

 

میلگرد کامپوزیتی

نوعی میلگرد غیرفلزی است که به شکل کامپوزیت، از یک زمینه پلیمری به همراه الیاف تقویت‌کننده شیشه، ساخته می‌شود. میلگرد پلیمری تقویت شده با الیاف شیشه یا فایبرگلاس (به اختصار GFRP برگرفته از عبارت Glass Fibre Reinforced Polymer) استحکام کششی بسیار بالایی داشته و در برابر خوردگی نیز مقاومتی عالی دارد. تنها عیب آن، شکل پذیری اندک آن جهت ساخت سازه‌های استحکام‌بخش در محل کارگاه ساختمانی است. وزن بسیار سبک میلگرد فایبرگلاس مزیت دیگر آن است که حمل‌ونقل و کار با آن را آسان کرده و همچنین قیمت بالای این نوع میلگرد را در مقایسه با میلگردهای آهنی، متعادل می‌کند.

 

 

3.   انواع میلگرد بر اساس استاندارد تولید

در ایران، میلگردها طبق استاندارد ملی ایران (ISIRI) تولید می‌شوند. این استانداردها ویژگی‌های فنی آرماتور را از جمله قطر، طول، مقاومت کششی و سایر خصوصیات مشخص می‌کنند. بر اساس استاندارد ISIRI میلگردها به چهار دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

 

میلگرد ساده یا نرم (A1)

میلگرد ساده، که فاقد آج یا شیار است و با عنوان تجاری S240 نیز شناخته می‌شود که نشان‌دهنده مقدار مقاومت کششی آن است. این نوع میلگرد در مواردی به کار می‌رود که نیازی به چسبندگی زیاد میلگرد به بتن وجود ندارد.

میلگرد آجدار مارپیچ (A2)

این میلگرد دارای شیارهایی به شکل مارپیچ بر روی سطح خود است. پرکاربردترین نوع میلگرد در صنعت ساختمان‌سازی، این نوع میلگرد با عنوان تجاری S340 می‌باشد.

میلگرد آجدار جناقی (A3)

میلگرد آجدار جناقی نوعی آرماتور دارای شیارهایی به شکل جناق بر روی سطح آن می‌باشد. این نوع میلگرد نسبت به میلگرد آجدار مارپیچ، مقاومت کششی بالاتری دارد. عنوان تجاری این محصول S400 است.

میلگرد آجدار مرکب (A4)

میلگرد آجدار مرکب نیز ترکیبی از آج‌های مارپیچ و جناقی بر روی سطح خود دارد. عنوان تجاری میلگرد آجدار مرکب S500 است.

 

4.    انواع میلگرد از نظر اندازه

میلگردها از نظر اندازه نیز تنوع دارند. هر یک از اندازه‌های میلگرد دارای ضخامت و قطر متفاوتی هستند و برای کاربردهای خاصی به کار می‌روند. اندازه‌های میلگرد معمولاً در بازه 8 تا 32 میلی‌متر قرار دارند. با افزایش قطر میلگرد، مقاومت آن نیز افزایش می‌یابد. بنابراین برای سازه‌هایی که تحت نیروهای کششی زیاد قرار دارند، میلگردهایی با قطر بیش‌تر مناسب است.

 

5.   سایر انواع میلگردها

میلگردهای پوشش‌دار

یکی از روش‌های افزایش مقاومت میلگرد به خوردگی، پوشش‌دهی آن با موادی مقاوم به نفوذ مایعات و خوردگی است. دو نوع میلگرد پوشش دار به نام‌های میلگرد گالوانیزه و میلگرد اپوکسی وجود دارد که در ادامه آنها را توضیح می‌دهیم.

  • میلگرد گالوانیزه: پس از تولید میلگرد، پوششی از جنس فلز روی بر سطح میلگرد اعمال می‌گردد که به این ترتیب، مقاومت آن را در برابر عوامل خورنده محیطی، افزایش می‌دهد. میزان مقاومت پوشش گالوانیزه کمتر از اپوکسی بوده، اما از اپوکسی سخت‌تر بوده و به آسانی از روی میلگرد کنده نمی‌شود.
  • میلگرد با پوشش اپوکسی: پس از اعمال بر روی میلگرد، مقاومت آن را به عوامل خورنده، به میزان بسیار زیادی (تا 1700 برابر) افزایش میدهد. اگرچه استحکام و سختی خاصی نداشته و با نیروهای اندک نیز از روی میلگرد خراشیده و کنده می‌شود.

 

سازه‌های میلگرد

سازه‌های میلگردی در کارگاه ساخته شده و در عملیات ساختمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این سازه‌ها را به طور عمده می‌توان در 5 دسته شامل میلگرد انتظار، میلگرد تقویتی، میلگرد بستر، میلگرد زیگزاگ و میلگرد رکابی تقسیم‌بندی کرد. برای مطالعه بیشتر، می‌توانید به مقاله کاربردهای میلگرد در ساختمان مراجعه کنید.

 

 

کارخانه‌های تولید میلگرد

در کشور ما، کارخانه‌های متعددی در زمینه تولید و ساخت میلگرد فعالیت می‌کنند. ایران یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان میلگرد در سطح جهانی به شمار می‌آید. در میان مهم‌ترین کارخانه‌های تولیدکننده میلگرد در ایران می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • ذوب آهن اصفهان
  • میلگرد آریان فولاد
  • شاهین بناب
  • گروه ملی صنعتی فولاد ایران
  • فولاد خراسان

 

خرید میلگرد در مشهد

همان‌طور که اشاره شد، این مقاطع فولادی در تمامی پروژه‌های ساختمانی به کار می‌روند و موجب افزایش مقاومت بتن می‌شوند. جهت سوال از نحوه سفارش میلگرد به صورت حضوری یا آنلاین یا استعلام قیمت روز میلگرد نیشابور در مشهد، می‌توانید با کارشناسان فرداد فولاد تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

نظرات کاربران


اگر تصویر خوانا نیست اینجا کلیک کنید
همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.
* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
کلیه حقوق سایت متعلق به فرداد فولاد خراسان می‌باشد.
کلیه حقوق سایت متعلق به فرداد فولاد خراسان می‌باشد.